poniedziałek, 17 stycznia 2011

Łazanki z kapustą kiszoną

Odkąd spróbowałam ich po raz pierwszy mogłabym jeść codziennie. Kiedyś zostałam poczęstowana tym pysznym daniem przez Ciocię Tereskę która również jest autorką przepisu na czekoladowe trufelki, od razu posmakowało połączenie tych składników + góra kminku który dodawałabym najchętniej do każdego posiłku :-). Jest to kolejny fenomen jak z kilku prostych, tanich składników można wyczarować coś tak pysznego!
Szczerze polecam to danie gdyż jest naprawdę pyszne.

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą
dla 4 osób
ok 2 h

Składniki
  • woreczek kapusty kwaszonej lub pół kilograma kapusty kiszonej
  • pól kilograma makaronu łazanki
  • jedna cebula
  • 30 dag kiełbasy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
 Do dzieła!!!

     Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości - zajmie to ok godziny - trzeba ją ciągle próbować gdyż to na pewno zależy od rodzaju kapusty jaki kupimy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni smażymy delikatnie kiełbasę z cebulą aż przejdą swoimi smakami. Dodajemy odcedzoną kapustę i chwilę razem smażymy - ok 5-10 minut. Następnie dodajemy kminek i przyprawiamy na lekko pikantnie. Dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i teraz są dwie opcje - dusimy w szczelnie zamkniętej patelni ok 30 - 40 minut lub przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekanek i w piekarniku zapiekamy ok 30 minut.
Może nie jest to zbyt urokliwa potrawa ale pyszna :-)

Smacznego!!!

22 komentarze:

  1. Jagienko! Nie uwierzysz, ja godzinkę temu skończyłam gotować łazanki!
    Całusy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jestem mięsny człowiek i w taką aurę jak teraz najchętniej wciągam łazanki z mięsem :-) Muszę przyznać że taak, są najlepszym comfort food na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno - popatrz, to chyba jakieś oddziaływanie :-) ciekawe co będzie następne, może kiedyś wstawimy ten sam przepis na blogi przez przypadek :-)

    Arven- ja tez lubie podjeść sobie coś z mięsem w zimie - taki trochę misiek ze mnie - nabieram tłuszczu aby cieplej było:-) a kiełbasa i łazanki to jest to :-)

    Grażynko, Aga - jest to naprawdę pyszne danie może założymy klub wielbicielek łazanków :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam....ciągle się dopominam o nie moją mamę, bo robi najlepsze :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam łazanek z kapustą! Narobiłaś mi apetytu że nie wiem ;)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności! tak domowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Escapade Gourmande - musisz wyprosić zrobienie Maminych łazanek - mamy we wszystkim są najlepsze :-)

    Mopswkuchni - zrób koniecznie!!!
    Paula - wzorowałam się również na Twoim przepisie! Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodaje do kapusty kilka pieczarek i tez wychodza pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. ... a na końcu kilka łyżek przecieru pomidorowego. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja zrobie jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  11. hej ...hej... łazanko-we kobietki tez mnie skusiłyście na to jedzonko...kapusta sie już gotuje.....mniam ..mniammmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. SUPER POTRAWA POZDROWIONKA

    OdpowiedzUsuń
  13. już jestem głodna

    OdpowiedzUsuń
  14. FAJNY PRZEPIS. MOŻNA TAKŻE POŁĄCZYĆ MAKARON Z BIGOSEM - SMAKUJE RÓWNIE DOBRZE. BIGOS ROBIĘ Z KIEŁBASĄ I TAKI BARDZIEJ SUCHY,SPRÓBUJCIE. MOJA RODZINKA UWIELBIA TAKIE ŁAZANKI.

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie zrobiłam:) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo się cieszę, że smakuje :-) również je uwielbiam :-) zapraszam do wypróbowania innych przepisów i polubienia bloga na Facebook-u :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Są pyszne,,,super,,,będę je robić zawsze...dziękuję za pyszności,,,Iwona

    OdpowiedzUsuń
  18. najlepsze łazanki jakie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  19. ja dzisiaj wyprobuje....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, zapraszam do dalszego komentowania moich przepisów!

Pozdrawiam Jagienka!